Weerwerk zonder grenzen | Weerwerk

Nieuw dak voor orthopedagogisch centrum dankzij jullie steun 

Vorig jaar trok Iris Muylaert als vrijwilliger op Zuidreis  naar Rwanda en Congo met Fracarita Belgium.  De 12 dagen maakten een diepe indruk.  Iris (werkzaam als personeelsverantwoordelijke bij Weerwerk) engageerde zich voor een wervingsactie. Het resultaat mag gezien worden: een nieuw dak voor de school in Catagara.   

“Elke dag opnieuw genieten zij van jullie steun”

gentenaars-zonder-grenzen-5.png

Iris diende bij haar terugkeer van de Zuidreis namens het maatwerkbedrijf  Weerwerk een dossier in bij de Stad Gent voor projectondersteuning (Gentenaars Zonder Grenzen)  voor Gatagara in Rwanda.

Iris : “Het dak van de school lekte en zat vol asbest.  Dankzij de steun van de stad Gent en de bijdragen ingezameld bij collega’s van De Sleutel en Weerwerk maar ook door de kalenderverkoop kan ik vandaag tonen hoe een groot deel van de school voorzien werd van een nieuw, weliswaar eenvoudig, dak. De leerlingen zitten vanaf nu dus droog en veilig (zonder asbest)”.  

Het gebouw dat deels kon gerenoveerd worden is  "Home de la Vièrge des Pauvres" te Gatagara (Rwanda). Het is een groot orthopedische centrum. Kinderen en jongeren met een fysieke handicap ontvangen er ambulante en residentiële (para)medische zorg. Naast de medische diensten, zijn er ook een lagere school en een middenschool met een internaat. Kinderen en jongeren zonder toekomst leren er lopen én worden er begeleid tot zelfstandigheid via onderwijs en beroepsopleidingen. Niet voor niets heet Gatagara in Rwanda: “de heuvel van de hoop”.  Meer dan 800 patiënten, leerlingen en personeelsleden zijn verbonden aan deze instelling.    “De noden zijn er heel hoog”, aldus Iris. 

Het dak van de nieuwe gebouwen die de voorbije jaren werden opgetrokken, is wel degelijk werk. “Het dak van de oude eerder opgetrokken gebouwen, bestond echter uit verouderde asbestplaten en handgebakken dakpannen. In het droge seizoen was de situatie met de asbest problematisch en in het regenseizoen kon de bedaking het niet redden. Lekkende daken, slapen op een natte matras, wakke klassen, slechte hygiëne met veel schimmel,…” 

Omdat de situatie het dringendst was in de afdeling orthopedie, de dienst ergotherapie en de verpleegpost, werden daar de   lekkende verouderde asbestplaten en verduurde handgebakken dakpannen vervangen door duurzame dakbedekking .    

Terug