Weerwerk vzw en Weerkracht vzw krijgen steun van het ESF en WSE voor volgende projecten
Zora Werkt is een interlokale vereniging rond arbeidsbegeleiding en activering, sociale economie en wijkwerken. Het is een samenwerkingsverband van de lokale besturen van de zuidoostrand (ZORA) van Antwerpen.
ZORA Op weg! is een lokaal partnerschap tussen 7 lokale besturen, de interlokale vereniging ZORA Werkt, VDAB en 6 lokale partners uit de zuidoostrand. Weerwerk is met de vestiging in Mortsel een van die lokale partners.
Met ZORA Op weg! willen we werkzoekenden en niet-beroepsactieven met complexe multi-problematieken ondersteunen om volwaardig deel te nemen aan de arbeidsmarkt en de samenleving.
Doel van het project
Vanuit de sterkten, competenties en talenten, ondersteunt ZORA Op weg! de doelgroep om zelf stappen te zetten om maatschappelijke participatie te realiseren.
Wij helpen deelnemers om hun kracht terug te vinden en vertrouwen te krijgen in hun eigen mogelijkheden. Door kleine stappen te zetten, ondersteunen we hen om hun plek in de maatschappij terug te winnen. Veel deelnemers zijn soms de weg kwijt, maar wij zorgen ervoor dat zij weer het stuur in handen nemen. Of het nu gaat om het herstellen van zelfvertrouwen, het vinden van richting, het actief deelnemen aan de samenleving of het vinden van werk, wij bieden de begeleiding die nodig is om vooruit te komen. Samen zetten we de eerste stappen, terug op weg naar een nieuwe toekomst!"
Verwachte resultaten
We hopen dat deelnemers na afloop van het traject:
Financiële steun
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Europese Unie, de Vlaamse overheid, lokale besturen en de VDAB. De projectduur loopt van januari 2024 tot en met januari 2030.
>> Meer informatie op www.mortsel.be/zoraopweg
Actief Inclusief moet ervoor zorgen dat kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt kunnen instromen in ondernemingen (instroom), zich betrokken en gewaardeerd voelen op de werkvloer (inclusie), in staat zijn vaardigheden en competenties te verwerven (groeien) en duurzaam aan de slag te blijven in ondernemingen en op de arbeidsmarkt (retentie).
De werking van de partnerschappen inclusieve werkvloeren richt zich tot ondernemingen en hun werkvloeren (HR-diensten, leidinggevenden, middenmanagers, teams, medewerkers, ... ). De dienstverlening omvat:
Het doel van Actief Inclusief
Deze dienstverlening moet leiden tot concrete veranderingen in de ondersteunde ondernemingen en hun werkvloeren. Door structurele aanpassingen aan de werkvloer of de arbeidsorganisatie komen we tot duurzame verandering in de tewerkstelling van meer kwetsbare groepen.
Sterktes van Weerkracht binnen Actief Inclusief
>> Meer informatie? Contacteer Weerkracht
Code IK’s
Loopbaanvaardigheden. Reflectie, sturing, exploratie, netwerken. Voor ons publiek een echte ver-van-mijn-bed-show. Wij werken met diegenen die al lang geloven geen keuzes meer te hebben. Die al zo lang geen aandacht meer hadden voor de gehele wereld, dat ze ook zichzelf niet meer tegenkwamen. Met hen gaan we terug op zoek naar de eigen capaciteiten. Niet door moeilijke gesprekken of uitgebreide oefeningen, maar door te werken. We experimenteren op de werkvloer, starten terug met kijken naar zichzelf. Om langzaam maar zeker die code van het eigen “IK” terug te ontdekken. En tegelijk te schrijven aan een nieuwe code. Eentje die ‘future proof’ moet zijn! Om dit te ondersteunen richten we de blik naar buiten in outreaching, maar gaan we vooral op een aanklampende manier op maat begeleiden. Door ‘werk’ als middel te gebruiken in dit begeleidingsproces, openen we de kans op kleine begeleide succeservaringen, die deze deelnemers zo hard nodig hebben.
Weerwerk is promotor van dit project, Tot uw dienst, Weerkracht en De Sleutel zijn partner.
Mobiel Arbeidsteam Gent gaat actief op zoek naar kwetsbare werkzoekenden en inactieven in de stad. Het team met mobiele arbeidsbegeleiders bereikt deelnemers door samenwerking met een breed netwerk aan toeleidende organisaties en aanwezigheid op verschillende vindplaatsen in de stad. De arbeidsbegeleiding is outreachend - vanuit de leefwereld van de betrokkene, intensief en aanklampend. Werken welzijnsvragen worden in verwevenheid aangepakt. Aanvullend op de individuele begeleiding voorziet het project ondersteunende werkgerelateerde modules, taalcoaching en -ondersteuning, onderwijs- en opleidingsbemiddeling, arbeidsmarktoriëntatie en competentiescreening. Er worden ook gerichte acties opgezet om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact brengen. Het Mobiel Arbeidsteam is een netwerkorganisatie met 10 actieve partners, die allen eigen expertise en netwerk binnenbrengen. Mobiel Arbeidsteam Gent wil 1500 personen bereiken en 920 deelnemers meenemen in een intensief begeleidingstraject naar werk.
Weerwerk en Weerkracht zijn partner in dit project.
Bemiddeling en begeleiding van werkzoekenden naar een duurzame tewerkstelling. De nadruk ligt op werkervaring. Een TWE traject is individueel op maat en loopt over een periode van maximum 2 jaar. Tot Uw Dienstvzw is uitvoerder voor TWE trajecten in de regio Roeselare en Tielt.
Maatwerkbedrijven en LDE-initiatieven worden verwacht maximaal in te zetten op doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt.
Vzw Tot Uw Dienst biedt een kwalitatieve begeleiding om samen met de kandidaat-doorstromer een brug te maken tussen de huidige job en een nieuwe uitdaging. We vertrekken vanuit een krachtgerichte en empowerende benadering. We zien in iedere kandidaat-doorstromer de capaciteit tot leren, groeien en veranderen. We stimuleren de kandidaat-doorstromer in doelgericht werken aan zijn toekomst, in het versterken van zijn vermogen tot zelfreflectie.
We bieden gemiddeld 140 uur begeleiding aan en werken binnen alle fases van het doorstroom-traject op maat van de kandidaat-doorstromer. We vertrekken vanuit het POP van het maat-werkbedrijf/LDE-initiatief.
Weerwerk wil in Midden-West-Vlaanderen een hub creëren die reguliere en sociale economie samen laat werken aan circulaire textieloplossingen. Deze hub brengt in beide sectoren een dynamiek op gang die leidt tot nieuwe technologieën, producten en verdienmodellen. Nu al hebben we een stevige basis aan partners uit de sociale én reguliere economie die gemotiveerd zijn om de hub op te starten, wat illustreert dat hier duidelijk vraag naar is.
Dit project richt zich naar werkzoekenden die zich in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden en waar nog een kloof te overbruggen is naar de arbeidsmarkt. De deelnemers worden enerzijds toegeleid via reguliere begeleidingsdiensten, maar ook via outreachend werken. Het bereik is 140 deelnemers gedurende de 19 projectmaanden. Het project omvat een intensieve begeleiding met verschillende pijlers: intensieve individuele begeleiding door een trajectbegeleider /casemanager, inzet op een activerende werkvloer, empowerend groepswerk en een arbeidsgericht profielonderzoek. Voor elke deelnemer wordt binnen dit aanbod een persoonlijk traject uitgestippeld. Maatwerk is dus de regel. Het beoogde doel is een stijgende toeleiding van werkzoekenden in een maatschappelijk kwetsbare positie naar een betalende tewerkstelling of een opleiding erkend door VDAB of onderwijsinstelling.
De promotor van het project is OCMW Gent, de partners zijn Job&Co vzw en Weerwerk vzw.
Het streefdoel is om 15 % van de deelnemers aan het einde van het project te laten doorstromen naar opleiding of tewerkstelling
Bemiddeling en begeleiding van werkzoekenden naar een duurzame tewerkstelling. De nadruk ligt op werkervaring. Een TWE traject is individueel op maat en loopt over een periode van maximum 2 jaar. Tot Uw Dienstvzw is uitvoerder voor TWE trajecten in de regio Roeselare en Tielt.
RSL4WORK richt zich op personen die een inburgeringstraject volgen. De focus van RSL4WORK ligt op inburgeraars met een professioneel perspectief die omwille van een combinatie van taal-en welzijnsfactoren de stap naar werk (nog) niet op eigen kracht kunnen overbruggen. Tot Uw Dienstvzw is uitvoerder van dergelijke trajecten in de regio Roeselare.