Waarom ramen toe niet altijd de beste energietip is? | Weerwerk

De woonmeter. Omdat verluchten van een woning belangrijk is.

Bij energie (en dus geld) besparen maken veel mensen de fout om alles in de winter zoveel mogelijk dicht te houden. Dit is niet altijd juist en daarom plaatsen onze energiesnoeiers in sommige woningen een "woonmeter".

Een wat?

De woonmeter is een thermo- en hygrometer met daarrond vier vuistregels voor verwarmen en verluchten. Het is een instrument in de strijd tegen energiearmoede en stimuleert rationeel energiegebruik doordat het gezinnen bewuster doet omgaan met verwarmen en verluchten. Het instrument heeft zowel impact op de energiefactuur en de gezondheid als op het comfortgevoel. Vochtige lucht warmt immers trager op dan verse droge lucht.

De woonmeter is bedoeld voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, ook voor wie moeilijk Nederlands kan lezen of schrijven en werk ontwikkeld door Samenlevingsopbouw na een proefproject met Energiesnoeiers in de provincie Antwerpen. 

En nu via Vlaams minister van energie Lydia Peeters en het Vlaams EnergieAgenschap (VEA) dus ook beschikbaar in de rest van Vlaanderen. 

Onze energiesnoeiers van Buurt en co vzw zijn als duurzame helden blij met dit extra hulpmiddel. Bergen info over de woonmeter kan je op deze pagina van samenlevingsopbouw vinden.

wij-en-onze-duurzame-collegas.png
Terug