Waarom we soms zwerfvuil gewoon terugleggen | Weerwerk
logohighresolution-zero-plastic.png

Waarom weerwerkers soms zwerfvuil gewoon terugleggen.

De groenploeg van Antwerpen en de industriële werkplaats van Gent zijn momenteel volop zwerfvuil aan het rapen op de oevers van de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. In de wintermaanden is de hoogwaterlijn veel toegankelijker voor onze medewerkers doordat de begroeiing zoals riet, brandnetels en andere kruiden afgestorven zijn. Hierdoor kunnen we de hoogwaterlijn afstappen. Hier ligt veel afval samen. Naast aangespoeld afval zijn we ook op zoek naar felgekleurde gele items.

Op 17 december ’19 zijn er door de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen 975 gemarkeerde items vrijgelaten op 3 verschillende locaties in de Schelde. Deze items zullen zich verspreiden over de rivier en vervolgens via de Westerschelde (NL) in de Noordzee terecht komen. De bedoeling is om deze items te volgen op hun reis doorheen het estuarium van de Schelde. Naar waar gaan ze, hoe snel of hoe traag, ..?

Sommige items zijn voorzien van een GPS unit waardoor automatisch gegevens verzameld kunnen worden. De meeste items zijn enkel voorzien van een merkteken met daarop een unieke code (gebaseerd op kleur en nummer). Door te surfen naar de website www.zpr.one kan iedereen die dit wenst een item registeren. Dit laat de onderzoekers toe cruciale informatie te verzamelen over hoe plastic items zich voortbewegen in de rivier.

De groenploeg van Antwerpen vond vlak bij de plek waar de items gelost werden op enkele dagen tijd al een 15-tal items! Dit geeft het zwerfvuil rapen een extra dynamiek. Benieuwd hoeveel items we nog gaan vinden en hoelang het duurt voordat we items verder stroomafwaarts gaan vinden.  

 

overzicht2.jpg

Zelf meehelpen?

Belangrijk is om de items na vondst en registratie terug te plaatsten op dezelfde plaats. Het volgende hoogwater kan het item opnieuw meenemen en verder op een oever van de Schelde achterlaten bij laagwater. Op die manier kunnen de items verder gevolgd worden op hun reis door de Schelde en komen de onderzoekers interessante gegevens te weten. Deze inzichten dragen bij tot het antwoord op de vraag ‘hoe en waar kunnen we iets maken dat het zwerfvuil uit de Schelde haalt’.

Meer Informatie: kan je hier vinden. 

Terug